Pred 150 leti se je začelo organizirano javno šolstvo v Račah, ki je ohranjalo osnovno poslanstvo – v domačem kraju nuditi osnovno izobrazbo –  in je vseskozi tesno povezano z življenjem v kraju.

16. junija 1873 je bila slovesna otvoritev enorazredne šole v Račah. Tedaj je bila organizirana kot enorazrednica, vanjo pa je bilo vpisanih 105 učencev. Na začetku je potekal pouk v hiši trgovca Franza Botheja, ki je na lastne stroške opremil učilnico z vsem potrebnim inventarjem in učili. Ko so leta 1893 v Račah postavili šolsko poslopje, se je pouk preselil v šolo. Šola se je imenovala Dvorazredna splošna ljudska šola v Račjem – Zweiklassige Algemeine Volkschule Kranichsfeld. Iz odpustnic je razvidno, da je bil učni jezik slovenščina, drugi deželni jezik pa nemščina.

Z dograditvijo šole v Račah leta 1961 je šola postala pomemben element kulturnega dogajanja v Račah. Prizidek je obsegal šest učilnic in prostorno kolesarnico. Pridne roke voljnih učencev, staršev in učiteljev so uredile okolje, da je šola v središču Rač dobila podobo vzorne urejenosti.

Zaradi večjega števila učencev je bil leta 1979 dograjen prizidek, ki so ga gradili s samoprispevkom. Šola je pridobila štiri učilnice s kabineti, jedilnico in telovadnico. Naslednja večja dograditev šole je bila leta 1990, kjer je potekal enoizmenski pouk za 380 učencev v 16 oddelkih.

Čas je tekel in v učni proces so kapljale premnoge novosti. Računalniki so bili vse bolj prisotni pri pouku in učenci so usvajali znanje z njihovo pomočjo. Začelo se je računalniško opismenjevanje otrok, ki so napredku hitro sledili. V letu 2001 je šola pridobila za potrebe nastajajoče 9-letke dve učilnici v mansardi, računalniško učilnico ter nekaj kabinetov. Učenci so dobili novo tehnologijo z uporabo modernih učnih metod dela.  

Leta 2007 je bila zgrajena nova telovadnica in nato še obnovljena šola, ki je danes moderna in vpeta v nov čas. Vse to smo sanjali in si dolgo želeli učitelji na naši »stari« šoli, na katero nas danes spominja pročelje minulih dni.

Praznovanje 150-letnice šolstva v Račah je za vse izjemno pomemben dogodek, zato želimo s številnimi dogodki obeležili ta jubilej. Praznovanje bomo ponesli na vse ravni šole in kraja. V sodelovanju s krajani in bivšimi učenci želimo obuditi  zgodbe iz preteklosti, povezane s spomini na šolske dni.

Ravnatelj in delavci šole