Intervju z mojo babico Marjanco Bauman.

Ker vem, da nisi hodila v Osnovno šolo Rače, me zanima, katero osnovno šolo pa si obiskovala?

Res je, da nisem hodila v Osnovno šolo Rače. Obiskovala sem Osnovno šolo v Slivnici, ki je bila takrat enako velika kot Osnovna šola Rače. Imeli smo 16 oddelkov, ki so bili razdeljeni na A in B razrede.

Kakšna je bila tvoja pot v šolo in kako dolgo si potrebovala, da si do nje prišla?

Stanovala sem v Orehovi vasi, ki je od Osnovne šole Slivnica oddaljena 3 kilometre. Poleti je bila pot lahko prehodna, pozimi pa težko prehodna. Do šole sem poleti hodila 45 minut, pozimi pa eno uro in pol. Pot v šolo sem vedno opravila s sošolko.

Kaj si počela med potjo v šolo?

V šolo sem šla po krajši poti, domov pa po daljši poti. Med potjo nazaj smo se včasih na travniku igrali, veliko pa smo se pogovarjali. Starši pa mi nikoli niso dovolili oditi v šolo s kolesom.

Predvidevam, da šole nisi najraje obiskovala, zanima pa me, kako je bilo v šoli?

Da, res je, da šole nisem imela rada. V učilnici nas je bilo okoli 25 učencev in učenk. Nismo se selili iz razreda v razred, ampak smo bili le v eni učilnici. Nismo imeli telovadnice, zato smo telovadbo izvajali na dvorišču, na hodnikih in v razredih.

Slišal sem, da je veliko šol imelo obvezne uniforme, in rad bi vedel, če je tako bilo tudi pri vas?

Da, tudi mi smo morali imeti uniforme podobne haljam.

Kako ste se v šoli prehranjevali?

Za šolsko prehrano, ni bilo ne kosila in ne malice. Malico smo si morali prinesti s sabo. Običajno je bil to kos kruha, jabolko in voda, ki je bila v šoli. Kosilo sem pojedla doma.

Ocene so danes velika skrb, kakšen pa je bil tvoj odnos do ocen?

Moj odnos do ocen je bil soliden. Ocene smo začeli dobivati že v prvem razredu. Za šolanje v naprej se je štel le uspeh zadnjega razreda.

Koliko je bilo domačih nalog?

Domačih nalog je bilo veliko, delala pa sem jih redno. Če domače naloge nisi opravil, si moral ostati po šoli in moral narediti nalogo. Zaradi nepravočasno opravljene naloge se ti je količina nalog še povečala.

Verjetno imaš veliko spominov na šolo. Nam zaupaš kakšnega?

Spomnim se, da me je v drugem razredu sošolec peljal na krmilu svojega kolesa. To se ni dobro končalo, saj sva se prevrnila v jarek in cela torba je bila mokra. V glavi mi je ostalo tudi, ko je učitelj likovne vzgoje v eni uri premikastil cel razred.

Zahvaljujem se ti za ta intervju, želim pa ti še veliko zdravja in mnogo uspehov.

Žan Školjak, 8. B